top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Zoeken

Een geheim van gezonde voeding: minder koolhydraten

  • Foto van schrijver: Winnie Clara Meeremans
    Winnie Clara Meeremans
  • 12 mrt
  • 2 minuten om te lezen



Wist je dat de meeste succesvolle diëten gebaseerd zijn op het beperken van koolhydraten?

Van Atkins en ketogeen tot paleo, bloedgroepdieet en de benadering van Pascal Naessens – ze delen allemaal dezelfde fundamentele aanbeveling: verminder je koolhydraatinname

Door de jaren heen heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat niet zozeer 'vet' de hoofdschuldige is bij gewichtsproblemen, maar eerder de overmatige consumptie van koolhydraten

Deze inzichten hebben onze kijk op voeding ingrijpend veranderd

Mijn voedingsadvies:
  • Verrijk je bord met een kleurrijke variatie aan groenten

  • Zorg voor voldoende eiwitten in elke maaltijd

  • Beperk de inname van brood, pasta, rijst en andere zetmeelrijke producten

  • Kies voor seizoensgebonden ingrediënten die op hun smakelijkst én voedzaamst zijn

Deze principes vormen de basis voor een evenwichtige voedingswijze die niet alleen gewichtsbeheersing ondersteunt, maar ook je algehele gezondheid en vitaliteit bevordert

*

Aan welke groenten kan je denken?

Bladgroenten (donkergroen & bladachtig)
  • Spinazie

  • Boerenkool

  • Sla (ijsbergsla, romaine, botersla)

  • Rucola

  • Andijvie

  • Snijbiet

  • Waterkers

  • Paksoi

  • Chinese kool

  • Radicchio

Wortel- en knolgroenten
  • Wortelen

  • Rode bieten

  • Pastinaak

  • Radijs

  • Rettich

  • Knolselderij

  • Koolrabi

  • Zoete aardappel

  • Aardpeer

Vruchtgroenten
  • Tomaten

  • Komkommer

  • Paprika (groen, geel, rood, oranje)

  • Courgette

  • Aubergine

  • Pompoen (butternut, flespompoen, muskaatpompoen)

  • Avocado

Uien- en prei-achtigen
  • Ui (rode ui, gele ui, witte ui)

  • Knoflook

  • Prei

  • Lente-ui

  • Sjalot

Koolsoorten
  • Witte kool

  • Rode kool

  • Spitskool

  • Savooiekool

  • Spruitjes

  • Bloemkool

  • Broccoli

  • Romanesco

Kruiden & eetbare planten
  • Peterselie

  • Koriander

  • Dille

  • Bieslook

  • Munt

  • Basilicum

  • Oregano

  • Tijm

  • Rozemarijn

  • Laurier

Paddenstoelen (technisch geen groenten, maar vaak zo gegeten)
  • Champignons

  • Shiitake

  • Portobello

  • Oesterzwammen

  • Cantharellen

  • Truffels

Peulvruchten
  • Doperwten

  • Suikererwt

  • Sperziebonen

  • Kousenband

  • Snijbonen

Minder bekende groenten
  • Cassave

  • Okra

  • Yam

  • Zeewier (nori, wakame, kombu)

*

Aan welke eiwitbronnen kan je denken?

Dierlijke eiwitbronnen
1. Vlees (rijk aan eiwitten en vaak ijzer)
  • Kip (borst, dij, vleugels)

  • Kalkoen

  • Rundvlees (biefstuk, gehakt, rosbief)

  • Varkensvlees (karbonade, spek, ham)

  • Lamsvlees

  • Wild (hert, konijn, eend)

  • Orgaanvlees

2. Vis en zeevruchten (ook rijk aan omega-3)
  • Zalm

  • Tonijn

  • Makreel

  • Forel

  • Haring

  • Kabeljauw

  • Garnalen

  • Krab

  • Mosselen

  • Oesters

  • Inktvis

3. Zuivelproducten (combinatie van eiwitten en gezonde vetten)
  • Melk (koe, schaap, geit)

  • Kwark

  • Griekse yoghurt

  • Cottage cheese

  • Yoghourt

  • Kaas (Brie, Camember, feta, mozzarella, ...)

4. Eieren
Plantaardige eiwitbronnen
5. Peulvruchten (eiwitrijk en vezelrijk)
  • Linzen

  • Kikkererwten

  • Zwarte bonen

  • Kidneybonen

  • Witte bonen

  • Doperwten

  • Spliterwten

  • Edamama

6. Noten en zaden
  • Amandelen

  • Walnoten

  • Cashew

  • Pistache

  • Pinda (technisch een peulvrucht, vaak als noot gegeten)

  • Chiazaad

  • Hennepzaad

  • Lijnzaad

  • Pompoenpitten

  • Zonnebloempitten

7. Soja-producten (plantaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren)
  • Tofu

  • Tempeh

  • Sojamelk

  • Sojayoghurt

8. Pseudogranen (graanachtige zaden met eiwitten)
  • Quinoa

  • Boekweit

  • Amarant

 
 
bottom of page