Een geheim van gezonde voeding: minder koolhydraten
- Winnie Clara Meeremans
- 12 mrt
- 2 minuten om te lezen

Wist je dat de meeste succesvolle diëten gebaseerd zijn op het beperken van koolhydraten?
Van Atkins en ketogeen tot paleo, bloedgroepdieet en de benadering van Pascal Naessens – ze delen allemaal dezelfde fundamentele aanbeveling: verminder je koolhydraatinname
Door de jaren heen heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat niet zozeer 'vet' de hoofdschuldige is bij gewichtsproblemen, maar eerder de overmatige consumptie van koolhydraten
Deze inzichten hebben onze kijk op voeding ingrijpend veranderd
Mijn voedingsadvies:
Verrijk je bord met een kleurrijke variatie aan groenten
Zorg voor voldoende eiwitten in elke maaltijd
Beperk de inname van brood, pasta, rijst en andere zetmeelrijke producten
Kies voor seizoensgebonden ingrediënten die op hun smakelijkst én voedzaamst zijn
Deze principes vormen de basis voor een evenwichtige voedingswijze die niet alleen gewichtsbeheersing ondersteunt, maar ook je algehele gezondheid en vitaliteit bevordert
*
Aan welke groenten kan je denken?
Bladgroenten (donkergroen & bladachtig)
Spinazie
Boerenkool
Sla (ijsbergsla, romaine, botersla)
Rucola
Andijvie
Snijbiet
Waterkers
Paksoi
Chinese kool
Radicchio
Wortel- en knolgroenten
Wortelen
Rode bieten
Pastinaak
Radijs
Rettich
Knolselderij
Koolrabi
Zoete aardappel
Aardpeer
Vruchtgroenten
Tomaten
Komkommer
Paprika (groen, geel, rood, oranje)
Courgette
Aubergine
Pompoen (butternut, flespompoen, muskaatpompoen)
Avocado
Uien- en prei-achtigen
Ui (rode ui, gele ui, witte ui)
Knoflook
Prei
Lente-ui
Sjalot
Koolsoorten
Witte kool
Rode kool
Spitskool
Savooiekool
Spruitjes
Bloemkool
Broccoli
Romanesco
Kruiden & eetbare planten
Peterselie
Koriander
Dille
Bieslook
Munt
Basilicum
Oregano
Tijm
Rozemarijn
Laurier
Paddenstoelen (technisch geen groenten, maar vaak zo gegeten)
Champignons
Shiitake
Portobello
Oesterzwammen
Cantharellen
Truffels
Peulvruchten
Doperwten
Suikererwt
Sperziebonen
Kousenband
Snijbonen
Minder bekende groenten
Cassave
Okra
Yam
Zeewier (nori, wakame, kombu)
*
Aan welke eiwitbronnen kan je denken?
Dierlijke eiwitbronnen
1. Vlees (rijk aan eiwitten en vaak ijzer)
Kip (borst, dij, vleugels)
Kalkoen
Rundvlees (biefstuk, gehakt, rosbief)
Varkensvlees (karbonade, spek, ham)
Lamsvlees
Wild (hert, konijn, eend)
Orgaanvlees
2. Vis en zeevruchten (ook rijk aan omega-3)
Zalm
Tonijn
Makreel
Forel
Haring
Kabeljauw
Garnalen
Krab
Mosselen
Oesters
Inktvis
3. Zuivelproducten (combinatie van eiwitten en gezonde vetten)
Melk (koe, schaap, geit)
Kwark
Griekse yoghurt
Cottage cheese
Yoghourt
Kaas (Brie, Camember, feta, mozzarella, ...)
4. Eieren
Plantaardige eiwitbronnen
5. Peulvruchten (eiwitrijk en vezelrijk)
Linzen
Kikkererwten
Zwarte bonen
Kidneybonen
Witte bonen
Doperwten
Spliterwten
Edamama
6. Noten en zaden
Amandelen
Walnoten
Cashew
Pistache
Pinda (technisch een peulvrucht, vaak als noot gegeten)
Chiazaad
Hennepzaad
Lijnzaad
Pompoenpitten
Zonnebloempitten
7. Soja-producten (plantaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren)
Tofu
Tempeh
Sojamelk
Sojayoghurt
8. Pseudogranen (graanachtige zaden met eiwitten)
Quinoa
Boekweit
Amarant