top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Zoeken

Groenten in je glas

  • Foto van schrijver: Winnie Clara Meeremans
    Winnie Clara Meeremans
  • 28 mrt
  • 3 minuten om te lezen



Het dagelijks drinken van 1 liter zelfgeperst groentensap met een slowjuicer heeft verschillende voordelen voor je gezondheid

Hier zijn de belangrijkste:

1. Hoge voedingswaarde

Een slowjuicer behoudt meer vitaminen, mineralen en enzymen dan een normale sapcentrifuge, omdat het langzamer perst en minder hitte genereert

Dit betekent dat je een sap krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen

2. Makkelijkere opname van voedingsstoffen

Omdat de vezels grotendeels worden verwijderd, kan je lichaam de voedingsstoffen sneller opnemen

Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met een gevoelige spijsvertering

3. Ontstekingsremmend effect

Veel groenten, zoals bleekselderij, gember en kurkuma, hebben ontstekingsremmende eigenschappen

Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam en het verlichten van chronische klachten

4. Ondersteuning van de spijsvertering

Hoewel sap weinig vezels bevat, kunnen bepaalde groenten zoals gember en venkel de spijsvertering ondersteunen

Wil je toch vezels behouden, dan kun je ervoor kiezen om een deel van de pulp terug in het sap te mengen

5. Ontgiften van het lichaam

Groenten zoals bieten, koriander en selderij helpen bij het ontgiften van de lever en het verwijderen van zware metalen en andere toxines uit het lichaam

6. Versterking van het immuunsysteem

Groenten zoals wortels, boerenkool en spinazie bevatten veel vitamine C en antioxidanten die je immuunsysteem een boost geven

Dit helpt om ziektes en infecties beter te bestrijden

7. Meer energie en betere huid

De combinatie van vitaminen, mineralen en antioxidanten zorgt vaak voor een verhoogde energie en een gezondere, stralendere huid.

8. Hydratatie en alkaliserend effect

Groentensap bevat veel water en essentiële elektrolyten, wat helpt om je lichaam goed gehydrateerd te houden

Bovendien werkt het alkaliserend, wat een gezond zuur-base-evenwicht in je lichaam ondersteunt

9. Ondersteuning bij gewichtsverlies

Omdat groentesap weinig calorieën bevat maar wel veel voedingsstoffen, kan het helpen bij gewichtsverlies door het verminderen van hongergevoelens en het verbeteren van de stofwisseling

10. Variatie en gemak

Met een slowjuicer kun je eenvoudig een grote variatie aan groenten combineren, wat helpt om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen zonder dat je grote hoeveelheden groenten hoeft te kauwen

Tip: Zorg ervoor dat je varieert met verschillende groenten en bijna geen fruit toevoegt om de suikerinname laag te houden

Een goede basis is bijvoorbeeld bleekselderij, komkommer, spinazie, wortel, citroen en een klein stukje gember

Drink jij al regelmatig groentesap, of overweeg je ermee te beginnen?


Groenten die je goed kunt sappen

  • Wortel – Zoet, sappig, rijk aan bètacaroteen

  • Komkommer – Heel hydraterend, veel sap, milde smaak

  • Selderij (bleekselderij) – Ontgiftend, zoutig van smaak

  • Biet (rode biet) – Aards, zoetig, goed voor het uithoudingsvermogen

  • Spinazie – Mild van smaak, rijk aan ijzer

  • Boerenkool – Krachtige groene bladgroente, zit vol voedingsstoffen

  • Sla (romaine, veldsla, etc.) – Licht en fris, zacht van smaak

  • Courgette – Zacht van smaak en lekker neutraal

  • Venkel – Fris, lichtzoet en goed voor de spijsvertering

  • Paprika (bij voorkeur rood/geel) – Zoetig, vol vitamine C

  • Tomaat – Technisch gezien een vrucht, maar vaak als groente gebruikt; sappig en fris

  • Broccoli – Minder sap, maar krachtig in combinatie met andere groenten

  • Spruitjes – Pittig, gebruik met mate

  • Zoete aardappel – Rijk aan vezels en een lichtzoete smaak

  • Andijvie – Licht bitter, goed in combinatie met fruit


Referentielijst literatuur groentesappen & gezondheid

  • Gerson, M. & Gerson, C. (2001). The Gerson Therapy: The Proven Nutritional Program for Cancer and Other Illnesses. Kensington Publishing

  • Carr, K. (2014). Crazy Sexy Juice: 100+ Simple Juice, Smoothie & Nut Milk Recipes to Supercharge Your Health. Hay House Inc

  • Fuhrman, J. (2011). Super Immunity: The Essential Nutrition Guide for Boosting Your Body’s Defenses to Live Longer, Stronger, and Disease Free. HarperOne.

  • Calbom, C. & Keane, M. (2008). The Juice Lady's Guide To Juicing for Health. Siloam Press.

  • Walker, N. (1978). Fresh Vegetable and Fruit Juices: What's Missing in Your Body? Norwalk Press

  • Rubin, J.S. (2004). The Maker's Diet: The 40-Day Health Experience That Will Change Your Life Forever. Destiny Image Publishers.

  • Strydom, M.L. (2013). Healing Begins with Sanctification of the Heart. Charisma Media.

  • Grosjean, I. (2014). La Vie en Abondance. Auto-édition.

  • PubMed Database – www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov. Wetenschappelijke studies over de gezondheidsvoordelen van groenten, chlorofyl, antioxidanten, sapvasten en plantaardige voeding

 
 
bottom of page