top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
Zoeken

De voedselzandloper

  • Foto van schrijver: Winnie Clara Meeremans
    Winnie Clara Meeremans
  • 28 mrt
  • 1 minuten om te lezen

Weet je welk boek ik ook fantastisch vind over voeding


De Voedselzandloper

Het is een alternatief voedingsmodel ontwikkeld door arts en onderzoeker Kris Verburgh. Het richt zich op gezonde voeding om veroudering en ziektes te vertragen, in tegenstelling tot de traditionele voedselpiramide die vooral gebaseerd is op calorie-inname en voedselgroepen

Hoe werkt de Voedselzandloper?

De vorm van een zandloper symboliseert wat je beter vermijdt (bovenaan) en wat je beter eet (onderaan)


BOVENKANT (Vermijden of verminderen)

Deze voedingsmiddelen worden als minder gezond beschouwd:

Bewerkt vlees en rood vlees (kan ontstekingen en veroudering bevorderen)

Brood, aardappelen, witte rijst, pasta (hoge glycemische index, pieken in bloedsuiker)

Melk en zuivel (mogelijke nadelen voor botten en hormoonbalans)

Frisdranken en suiker (snelle suikers versnellen veroudering)


ONDERKANT (Gezonde alternatieven)

Deze voedingsmiddelen worden als gezond en levensverlengend beschouwd:

Groenten en fruit (rijk aan antioxidanten en vitamines)

Noten en zaden (gezonde vetten en eiwitten)

Peulvruchten en havermout (goede vezelbronnen en trage koolhydraten)

Vette vis (zalm, sardines, makreel) (rijk aan omega-3 vetzuren)

Thee (groene thee, witte thee) en water (hydraterend en antioxidanten)

Donkere chocolade (min. 70% cacao) (rijk aan polyfenolen)


Wat maakt de Voedselzandloper anders?

Niet gebaseerd op calorieën tellen, maar op voedingswaarde.

Gezonde voeding als manier om ziektes (zoals diabetes, hartziekten en alzheimer) te voorkomen

Meer focus op plantaardige en onbewerkte voeding.

Bevat principes van intermittent fasting (minder vaak eten, maar wel voedzaam)

Samengevat: De Voedselzandloper helpt bij het maken van gezonder keuzes door ongezonde voeding te vervangen door voedzamere alternatieven. Het is een wetenschappelijk onderbouwde, flexibele en natuurlijke manier van eten

 
 
bottom of page